Jak vybrat chytré osvětlení? Rady tipy, návod.

10. 09. 2021


Chytré osvětlení smart TUYA - eShop

 

Systémů tzv. chytrého osvětlení existuje nepřeberné množství. Pro laiky je celkem problém se v nabídce chytrých svítidel vyznat. Pokusíme se odpovědět na otázku: Čím bychom se při vývěru smart chytrých svítidel měli řídit?

 

Chytrá svítidla

 

Vzhledem k tomu, že funkcionality chytrých svítidel jsou v podstatě stejné, kam patří možnost stmívání, CCT nastavení teploty světla většinou v rozsahu teplá bílá 3000K - denní bílá 6000K, možnost barevného RGB svícení, dále případně časovače atd., pak při výběru druhu chytrého osvětlení rozhoduje zejména kolik svítidel potřebujeme ovládat (t.j. jak rozsáhlou instalaci chytrého osvětlení plánujeme) a zda máme možnost přizpůsobit elektroinstalaci pro řízení chytrého osvětlení.

 

Ovládání jednoho svítidla. Pokud se jedná o ovládání jednoho, nebo dvou svítidel v obývacím pokoji, nebo nad jídelním stolem v kuchyni a neuvažujeme o ovládání více svítidel, pak nám postačí vlastně jakýkoli systém, kde svítidlo odpovídá našim představám po stránce vzhledu a příkonu. Lze vybírat jak mezi tzv. chytrými svítidly které patří do "nějakého" systému ovládání, jako je HUE, IKEA, LIDL, WIZ, TUYA a podobně. Dále můžeme vybírat mezi svítidly na dálkové ovládání, které často nepatří do nějakého komplexnějšího systému řízení osvětlení.

 

Výhody svítidel na dálkové ovládání:

  • Jednoduchá instalace do již existující klasické elektroinstalace.
  • Většinou dobrá cenová relace.

Nevýhody svítidel na dálkové ovládání:

  • Často nemožnost rozšíření ovládání více svítidel z jednoho ovladače, kdy třeba potřebujeme vytvořit tzv "scénu" - například: stropní světlo svítí na 50%, stojací lampa svítí na 100% atd.

 

Komplexní řízení osvětlení celého domu, kde máme možnost přizpůsobit elektroinstalaci. Pokud máme zájem na komplexním řízení osvětlení, ale i dalších spotřebičů celého domu s různými návaznostmi jako jsou, žaluzie, rolety, markýzy, větrání, klimatizace atd., pak doporučíme tzv. systémy řízení budov. Tyto systémy jsou ale vhodné především pro nové instalace, kde je elektroinstalace přizpůsobena těmto ovládacím systémům.

 

Výhody komplexního systému řízení budov:

  • Možnost realizace poměrně velkých celků.
  • Široká nabídka prvků pro řízení jako jsou vypínače v různých designech vzhledu, senzory pohybu, dvěřní, okenní magnety a podobně.
  • Vyšší robustnost systému a možnost zálohování nastavených funkcional provedené instalace pro případ obnovy třeba při rozsáhlejším servisu, nebo požadavku na změnu funkcionalit.

Nevýhody komplexního systému řízení budov:

  • Elektroinstalace musí být většinou přizpůsobena požadavkům systému řízení budov.
  • Změny nastavení si většinou nemůže provádět uživatel, ale servisní technik. Ne že by parametrizace byla nějak komplikovaná (mnohdy ji zvládne zvládne laik bez znalostí programování, jelikož se předvolby vybírají z roletového menu), avšak pro parametrizaci se obvykle používá licencovaný software, který si uživatel většinou nekoupí.
  • Vyšší cenová relace ve srovnání s chytrým osvětením.

 

Jaký systém řízení osvětlení ale vybrat pokud máme zájem o tzv. chytré osvětlení, ale dům či byt je třeba několik let dokončen a do elektroinstalace nechceme, nebo nemůžeme radikálně zasáhnout?  Právě pro tyto případy jsou vhodná tzv. chytrá svítidla, která jsou součástí nějakého komplexnějšího systému.  Elektroinstalaci většinou není třeba upravovat, protože ovládání a komunikace o stavu zařízení probíhá bezdrátově. Ty nejznámější systémy chytrého osvětlení jsou třeba Philips HUE který je díky zastoupení v hobbymarketech poměrně rozšířeným systémem. Nevýhodou systému PHILIPS HUE je ale poměrně chudá nabídka nejen svítidel, ale třeba jen senzorů pohybu, který do nabídky přibyl teprve v r. 2022. Další nevýhodou systému HUE je ve srovnání s dalšími chytrými systémy vyšší cenová relace. Obdobná situace s poměrně slabou nabídkou sortimentu je i u dalších systémů, jako je IKEA, LIDL, Eglo Connect-Z atd. Tyto systémy jsou ale ve srovnání s Philips HUE cenově podstatně dostupnější. Stále však tyto systémy naráží na omezenou nabídku jak svítidel, tak různých senzorů pohybu, vypínačů a dalších periferií. Řešením by byla vzájemná kompatibilita těchto systémů, avšak konkurenční rivalita výrobce zatím nepřivedla k rozumu. Naštestí počátkem roku 2022 došlo k dohodě na komunikačním standardu s názvem MATTER, který při použití brány splňující požadavky standardu MATTER umožní vzájemnou kompatibilitu mezi IoT systémy pracujícími pomocí ZigBee, WiFi  a Buletooth, kteří se ke standardu MATTER přihlásí. Předpokládá se, že tak bude možno třeba pomocí senzoru pohybu systému TUYA ovládat svítidla HUE, IKEA, LIDL, EGLO Connect-Z, či jakákoli další splňující požadavky standardu MATTER.

 

Výhody systémů chytrého osvětlení HUE, IKEA, LIDL, Eglo Connect-Z, TUYA:

  • Jednoduché přidání chytrého osvětlení do stávající klasické elektroinstalace.
  • Možnost vytváření vazeb a chování osvětlení přímo uživatelem bez servisního technika.
  • Velmi příznivá cenová relace svítidel.

 

Nevýhody chytrých systémů osvětlení:

  • Instalaci ve srovnání se systémy řízení budov nelze zazálohovat. t.j. něco si rozvrtáte a parametrizaci musíte provést znovu a instalaci nelze vrátit do původního stavu reinstalací ze zálohy. To může být obzvláště nepříjemné, pokud máme vytvořeny složitější logické vazby mezi různými zařízeními, kde odladění správné funkcionality bylo časově náročnější. Naštěstí například aplikace TUYA umožňuje delegování práv jednotlivým uživatelům, která zamezí vybraným uživatelům změny nastavení. Právě z důvodu nemožnosti zálohování provedené isnstalace se domníváme, že tyto smart systémy nejsou vhodné pro velké instalace.

 

Existuje uspokovivé řešení chytrého osvětlení s dostatečnou nabídkou periferních zařízení (senzorů pohybu, soumrakových senzorů, vypínačů a dalších ovládacích prvků?  

Podle nás existuje. Abychom měli možnost pokrýt co nejširší potřeby našich zákazníků, v našem případu se orientujeme především na systém chytrého osvětlení smart TUYA. Předem uvedeme, že ani systém TUYA není spasitel všeho dobra a má své nedokonalosti. Systém chytrého osvětlení smart TUYA oproti konkurenčním systémům (Lidl, Ikea, HUE eglo Connect-Z atd.) výhodu především ve volně dostupné platformě, která přilákala dnes již tisíce výrobců chytrých věcí. Na straně druhé, ikdyž nalezneme i poměrně velké instalace realizovaé v systému TUYA, pak podle našeho názoru je systém TUYA vhodný především pro instalace menšího a středního rozsahu jako jsou byty, nebo menší rodinné domky. TUYA se osvědčí především tehdy, pokud již nemáme možnost zasáhnout do elektroinstalace a chceme řídit nejen osvětlení, ale na platformě TUYA jsou k dispozici zařízení, jako je třeba domovní zvonek s kamerou, kdy příchozímu u branky můžeme odpovídat na dálku i mimo domov, dále obsahuje možnost ovládání jednoduchého kamerového systému (včetně funkcí PTZ ), zabezpečovací zařízení, řízení topení, ovládání rolet a žaluzií, kde všechny tyto prvky ovládáme  a zjišťujeme jejich stav pomocí jedné intuitivní aplikace. Toto již stojí za zvážení.

 

Co je to systém chytrého osvětlení smart TUYA? 

Tuya - systém řízení osvětlení


TUYA je platforma internetu věcí IoT. Přenos povelů probíhá prostřednictvím WiFi sítě, ZigBee a BlueTooth
(v tomto se od jiných systémů nijak, dokonce ani hardwarem od zmíněných systémů HUE, IKEA, LIDL neliší). Platformu TUYA založil bývalý ředitel Alibaba Group, Jerry Wang a v současnosti má podporu několika tisíců výrobců domácích spotřebičů. Systém Tuya je určen nejen pro ovládání osvětlení v domácnostech, ale prostřednictvím tzv. "bridge" (můstku), umožňuje propojit snad všechny domácí  senzory od čidel pohybu, snímače intenzity světla (luxmetr) a dále teploměrů, vlhkoměrů, čidel kvality vzduchu,  okenní magnety, kamery, termohlavice atd., které mohou vytvářet vazby na řízení osvětlení, ale i vytápění, klimatizaci, vzduchotechniku, nejen v domácnostech, ale také v komerční sféře, jako jsou kanceláře, prodejny či restaurace.

 

Ze zajímavých funkcí, které lze u osvětlení využít, se jedná například o řízení osvětlení na základu tzv. biorytmu, nebo řízení osvětlení na konstantní hornotu, t.j. v závislosti na intenzitě denního osvětlení a třeba současně přítomnosti v daném prostoru. Využití najde i v zábavních provozech či restauracích, kde potřebujeme využít řízení barevného osvětlení RGB (červená, zelená, modrá a jejich kombinací). 


Kompatibilita systému Tuya s Google assistent a Alexa.


Aby si systém TUYA mohl získat oblibu, pak součástí je vedle vytváření závislostí podle stavu jednotlivých čidel a vytváření vazeb typu IFTTT, také možnost propojení s globálními systémy jako je Google Assistent, nebo Alexa prostřednictvím tzv „brány“ (gateway). Další nespornou výhodou je cenová dostupnost a většinou snadné integraci do široké škály výrobků. Proto je systém TUYA nabízen stále širším okruhem výrobců svítidel › naše nabídka svítidel a příslušenství TUYA.

 

Chytrá stropní svítidla smart TUYA:

Chytrá stropní svítidla smart TUYA

 

Chytré LED panely smart TUYA:

Chytré LED panely smart TUYA

 

Chytrá závěsná svítidla a lustry smart TUYA:

Chytrá závěsná svítidla a lustry smart TUYA

 

Chytré LED žárovky smart TUYA:

Chytré LED žárovky smart TUYA

 

Chytré osvětlení EGLO Connect-Z - popis systému a návod na použití

 

K vlastnímu vytvoření ovládacích vazeb se používá propracovaná intuitivní aplikace Tuya Smart nebo Tuya Smart Life pro mobilní telefony a tablety, kde toto nastavení lze buď po částech, nebo jako celek sdílet i pro další mobilní telefony, jako jsou členové dané domácnosti, kteří takto osvětlení mohou rovněž řídit. Ovládání může probíhat nejen z vlastní WiFi sítě, ale díky cloudovému systému vlastně odkudkoli mimo domov, kde je dostupný internet. Tímto uživatel získává na dálku přehled o stavu domácnosti.


Aplikace Tuya


Nastavení si provede uživatel sám a není tak závislý na službě externího elektrikáře, jako tomu je u jiných systémů, kde parametrizace = nastavení probíhá prostřednictvím specializovaného, často placeného software určeného především pro řemeslníky instalující tyto systémy.

 

Jaké jsou hlavní funkce řízení osvětlení systémem TUYA?


Zapnutí/vypnutí
– buď jednotlivých svítidel, skupin svítidel nebo scén.

Stmívání – buď jednotlivých svítidel, skupin svítidel nebo scén.


Stmívání osvětlení systém Tuya.


Nastavení teploty světla
– například v rozsahu 2700–6500 K. Teplota světla například 3000 K slouží pro večerní relax, neutrální 4000 K podporující aktivitu lidí je vhodná k denní práci během dne.


Nastavení teploty světla systémem Tuya.

Chytrá svítidla smart TUYA s možností nastavení teploty světla CCT.

Chytrá svítidla smart TUYA s možností nastavení teploty světla

 


Vylepšenou funkcí je nastavení teploty v závislosti na denní době,
kdy se podle lidské aktivity (biorytmu) teplota světla automaticky nastavuje.


Automatické nastavení teploty světla v závislosti na dení době - biorytmu.


Barevné RGB osvětlení
– uplatní se pro večerní relax, v domácí sauně a podobně.


RGB řízení osvětlení Tuya.

RDG osvětlení Tuya

 

Chytrá stropní svítidla smart TUYA s možností nastavení barevného osvětlení RGB (červená, zelená, modrá).

Chytrá stropní svítidla smart TUYA s možností nastavení barevného osvětlení RGB

 


Časovač nočního setmění –
použije se třeba v dětském pokoji, kdy se osvětlení například z hladiny 50 % během nastaveného času, například 30 minut, plynule setmí na 0 %.


Funkce časovače osvětlení Tuya.


Scény a skupiny –
svítidla lze ovládat buď jednotlivě, nebo uspořádat do skupin. Dále lze vytvářet tzv. scény, kde třeba v obývacím pokoji nastavíme předvolbu scény jako kombinaci různých svítidel, kde třeba večerní scéna by mohla být nastavena: stropní osvětlení teple bílá 20 %, stojací lampa teple bílá 60 % apod.

Předvolby scén – například v obývacím pokoji máme předvolenou kombinaci svítidel pro večerní stolování, kterou lze přepnout na scénu večerního relaxu.


Tuya - vytváření scén a skupin osvětlení.

 

Zóny osvětlení Tuya

Ukázka možného rozdělení ovládání osvětlení TUYA podle zón


 

Ovládání osvětlení systému TUYA

Možností je několik.

A. Pokud provedeme přidání svítidel se systémem Tuya do stávající elektroinstalace, pak zapnutí/vypnutí svítidel lze provádět běžnými nástěnnými vypínači, které zapínají osvětlení klasické původní elektroinstalace. Vlastní nastavení stmívání, teploty světla, biorytmus, časovače a podobně probíhá pomocí výše uvedené aplikace v mobilním telefonu nebo tabletu. Aby nebylo nutno nastavení vždy provádět jen telefonem, pak řada výrobců ke svému sortimentu svítidel nabízí RF dálkové ovladače, tzv. „tatranku“, které se svítidly nebo vytvořenými skupinami komunikují na přímo, bez využití sítě WiFi, prostřednictvím ZigBee, nebo BlueTooth. Asi hlavní nevýhodou těchto RF dálkových ovladačů svítidel ale je to, že tyto RF dálkové ovladače jsou bohužel kompatibilní jen se svítidly daného výrobce a nelze daným RF dálkovým ovladačem ovládat svítidla jiného výrobce. 

B. Další možností je svítidla trvale připojit na 230V a  k ovládání použít nástěnné ovladače Tuya a to buď WiFi napájené z 230V, nebo nástěnné a ruční ovladače ZigBee které jsou napájeny z baterie a lze je umístit i na místa, kde není napájení 230V. Životnost baterie v ZigBee ovladačích závisí na četnsoti používání a vydrží cca 1-3 roky.

 

Chytré vypínače smart TUYA:

Chytré vypínače smart TUYA

 

Předností varianty "B", je to, že pomocí "mechanického" vypínače využívaného ve variantě "A", nedojde k nechtěnému vypnutí svítidel, která jsou ovládána prostřednictvím dálkových ovladačů, nebo jsou funkce svítidel vytvářeny na základu nějakých vazeb, jako jsou senzory pohybu, soumrakové senzory, biorytmus, logické vazby a podobně. 

Systém Tuya je díky široké podpoře výrobců, propracované intuitivní aplikaci s možnosti nastavení vazeb typu IFTTT bez použití služeb 3. strany, možnosti parametrizace (nastavení funkcí, vazeb a chování) vlastním uživatelem bez zásahu montéra, který k parametrizaci potřebuje specializovaný software a zejména vynikající cenové dostupnosti velkou výzvou pro dosavadní systémy tzv. "chytré domácnosti", jako jsou systémy Loxone, Elko EP, Enika, ale i KNX a další.

 

Chytré senzory pohybu smart TUYA

Systém TUYA nabízí i celou řadu senzorů pohybu. Z pohledu uživatele jsou k dispozici dva typy: WiFi - Nejčastěji napájené 230V, nebo Zigbee, nebo Bletooth - nejřastěji napájené z baterie, nebo USB napájecího zdroje (napájení senzoru pohybu z USB napaječe je ale většinonepraktické), které mohou být umístěny i na místech, kde elektroinstalace 230V není zbudována. Pokud jde o životnost baterie v senzorech pohybu, pak zejména v případu Zigbee se jedná o technoligii, jejíž podstatou je především nízká energetická náročnost a baterie v Tuya senzorech pohybu používající techologii Zigbee vydrží v závislosti na frekvenci pohybu před čidlem i něoklik let. Zjednodušeně lze říci, že v místech s vyšším pohybem osob, jako jsou chodby a podobně, doporučíme použití čidel WiFi, napájených 230V, v místech s malou četností pohybu, jako je například spižírna a podobně, lze doporučit bateriové senzory pohybu Zigbee.

Senzory pohybu v systému smart TUYA nabízí vedle základích funkcionalit - t.j. rozsvítí osvětlení na základu pohybu i uživatelsky zajímavé režimy, například večerního a nočního, kdy třeba v době od soumraku, do 23 hodin senzor pohybu rozsvítí světelní na 100% a v nočním režimu v době od 23 hodin do rozednění, se osvětlení rozsvítí jen na 15%.

 

Senzory pohybu pro chytré osvětlení smart TUYA:

Senzory pohybu chytrého osvětlení smart TUYA

 

Gateway - brána pro řízení chytrého osvětlení smart TUYA:

To nejdůležitější na závěr. K plnohodnotnému provozu systému chytrého osvětlení smart TUYA, je potřebná tzv brána - gateway systému smart TUYA, která je pomocí WiFi sítě, nebo ethernetu připojena k internetu. Brána - gateway zprostředkuje komunikaci mezi telefonem a dalšími prvky, jako jsou chytré vypínače smart TUYA, chytré senzory pohybu smart TUYA a vlastními chytrými LED svítidly systému smart TUYA.