Jak vybrat stropní ventilátor? Rady, tipy, návod.

01. 02. 2024


Stropní ventilátory Stropní ventilátor se světlem Stropní ventilátor bez světla Stropní ventilátor s dálkovým ovladačem Chytré stropní ventilátory TUYA

 

Stropní ventilátory

Stropní ventilátory se stále více stávají součástí moderního bydlení.

 

Česká republika nespadá do subtropického pásma kde je klimatizace využita několik měsíců v řadě a tak tak především v letních měsících ať už doma, na terase, na pracovišti, nebo v restauaci oceníme příjemnější prostředí, kde pohyb vzducho zajistí stropní ventilátor. Stropní ventilátory jsou tak v našich podmínkách efektivním a ekonomickým řešením jak se ochladit v horkých letních měsících. Stropní ventilátory se hodí také všude, kde není možné instalovat klimatizaci či vzduchotechniku, ať už z důvodů estetických, hygienických nebo finančních. Stropní ventilátory - na rozdíl od stolních a stojanových - ochlazují místnost rovnoměrněji a navíc nezabírají užitnou plochu místnosti nebo dokonce nepřekážejí. V zimních měsících mohou stropní ventilátory pomocí reverzní rotace hnát teplý vzduch od stropu podél stěn dolů, čímž snižují náklady na vytápění.

 

Obsah:

  1. Kdy a proč vybrat stropní ventilátor?
    • Jaké jsou výhody stropního ventilátoru ve srovnání s klimatizací?
    • Jaké jsou výhody stropního ventilátoru ve srovnání s přenosným ventilátorem?
  2. Jak velký - výkonný stropní ventilátor vybrat do pokoje?
  3. Kolik by měl mít stropní ventilátor lopatek?
  4. Jak vysoko zavěsit stropní ventilátor?
  5. Jaká je nabídka stropních ventilátorů s osvětlením?
  6. Jaká je nabídka stropních ventilátorů bez osvětlení?
  7. Jaká je nabídka stropních ventilátorů na dálkové ovládání?
  8. Jaká je nabídka chytrých stropních ventilátorů?
  9. Jaká je hlučnost stropních ventilátorů?
  10. K čemu je dobrý stropní ventilátor s reverzním chodem v zimě?
  11. Jak udržovat stropní ventilátor?

 

1. Kdy a proč vybrat stropní ventilátor?

Oproti klimatizaci nebo stolních a stojanových ventilátorů poskytuje stropní ventilátor několik výhod. Podívejme se přehledně o jaké výhody se jedná.

 

1.1 Kdy použít stropní ventilátor ve srovnání s klimatizací?

  1. Řadě lidí nevyhovuje pobyt v prostorách, kde je zapnuta klimatizace.
  2. Menší riziko nachlazení především pokud je klimatizace zapnuta během spánku.
  3. Stropní ventilátor použijeme pokud nelze instalovat klimatizaci nebo vzduchotechniku. Realizace klimatizace vyžaduje přípravu potrubí a venkovní jednotku, kterou v mnoha příadech není kam umístit.
  4. Stropní ventilátor použijeme v interiérech otevřených na terasu, kde by klimatizace nebyla účinná.
  5. Stropní ventilátor se dobře hodí pro zajištění pohybu vzduchu na terase, nebo altánu, kde by klimatizace neměla účinek.
  6. Stropní ventilátor zajistí pohyb vzduchu v prostorách s velkým pohybem lidí, kde není instalována vzduchotechnika, nebo by chod klimatizace byl neúčinný, nebo zbytečný.
  7. Stropní ventilátor je levnější než klimatizace či vzduchotechnika.
  8. Pokud není v zimně klimatizace využívána jako tepelné čerpadlo, pak reverzní chod stropního ventilátoru pomůže efektivně využít teplo shlukující se u stropu a lze tak snížit náklady na topení zejména v místnostech s vysokými stropy.
  9. Nižší ekologická zátěž při instalaci a likvidaci starého zařízení.

 

 

1.2 Kdy použít stropní ventilátor ve srovnání s přenosným ventilátorem?

  1. Stropní ventilátory mají oproti stojacímu ventilátoru vyšší účinnost a dobře fungují i ve větších prostorách s častým pohybem lidí.
  2. Stropní ventilátory lze umístit nad místa, kde by stojací ventiátor překážel, nebo třeba na terase byl převržen větrem.
  3. Stropní ventilátory ve srovnání se stojacím ventilátorem zajišťuje pohyb vzduchu rovnoměrněji a s menšími nárazy vzduchu. Nepoletují papíry na stole, nevlají závěsy a nemáme ofouknutá záda jako v blízkosti stojacího ventilátoru).
  4. Stropní ventilátor je pohodlný na ovládání: Ovládání stropního ventilátoriú může být vyřešeo vypínačem stropního osvětlení u dveří do místnosti.

 

Ukázky instalace stropního ventilátoru v interiéru:

 

Stropní ventilátor

Stropní ventilátor

Stropní ventilátor

Stropní ventilátor

Stropní ventilátor

Stropní ventilátor

Stropní ventilátory oceníme především v otevřených obytných místnostech navazujících na terasu, nebo na balkon, kde by klimatizace nebyla účinná a dále v ložnici, kde je menší riziko nachlazení při spuštěném ventilátoru během spánku.

 

 

Příklady instalace stropního ventilátoru na terase:

 

Stropní ventilátor na terase

Stropní ventilátor na terase

Stropní ventilátor na terase

Stropní ventilátor na terase

Poměrně široké využití nalezne stropní ventilátor na terase, kde klimatizace není účinná.

 

2. Jak velký - výkonný stropní ventilátor vybrat do pokoje?

Průměr stropního ventilátoru souvistí s velikostí místnosti. Pro větší plochy jsou k dispozici ventilátory s větším průměrem listů, které zajistí efektivnější cirkulaci vzduchu. Naopak pro menší místnosti doporučujeme vybrat ventilátor s menším průměrem, aby nevytvářel nepříjemný proud vzduchu.

Doporučený průměr ventilátoru na plochu místnosti:

Plocha místnosti Doporučený průměr ventilátoru
do 13 m2 80 cm - 107 cm
13 m2 - 20 m2 100 cm - 135 cm
20 m2 - 28 m2 120 cm -135 cm
nad 30 m2 165 cm a více

 

3. Kolik by měl mít stropní ventilátor lopatek?

Existuje mylná domněnka, že čím více má stropní ventilátor lopatek, tím větší je pohyb vzduchu, ale toto není pravda. Ve skutečnosti je pohyb vzduchu generovaný pohybem ventilátoru ovlivněn více faktory a to je sklon lopatek a jejich délka. Pro větší místnosti se doporučují stropní ventilátosy s delšími lopatkami a menším počtem lopatek, pro menší místnosti je vhodnější stropní ventilátor menšího průměru, ale s větším počtem lopatek, což vyvolá jemnější proudění vzduchu.

 

4. Jak vysoko umístit stropní ventilátor?

Pokud plánujete umístit stropní ventilátor do svého domova, je důležité zvolit správnou výšku.  Ideální výška pro umístění stropního ventilátoru je přibližně 2,5 metru od podlahy. Obecně se doporučuje, aby stropní ventilátor nebyl níže, než 2,2m nad úrovní podlahy.  Tato vzdálenost zajistí optimální rozptyl vzduchu ve místnosti a minimalizuje riziko zranění osobou vysokými lopatkami ventilátoru. Při umísťování ventilátoru nad postel nebo jiný nízký nábytek byste měli dbát na to, aby mezi vrcholem lopatek a horním okrajem nábytku zbývala minimálně vzdálenost 60 cm. To zajistí dostatečný prostor pro pohyb vzduchu bez nebezpečí zranění. Výšku zavěšení stropního ventilátoru lze nastavit pomocí tyček, které jsou součástí balení stropního ventilátoru.

 

Jak vysoko umístit stropní ventilátor?

 

5. Jaká je nabídka stropních ventilátorů s osvětlením?

Protože má většina místností na stropě jen jeden vývod elektřiny pro lustr, je třeba použít stropní ventilátor se světlem. Ventilátor má buďto integrované LED osvětlení, nebo je vybavený objímkou E27 či E14 (klasická velikost žárovek). Stropní ventilátor se světlem nemusí vždy dokázat osvětlit celou místnost a někdy jeho světlo slouží spíše k přisvícení. 


stropní ventilátor s osvětlením

 

Stropní ventilátory se světlem:

Stropní ventilátory se světlem - eShop



6. Jaká je nabídka stropních ventilátorů bez světla?

Pro ty, kteří preferují pouze funkční stránku stropního ventilátoru a nechtějí ho využívat jako zdroj osvětlení, existuje také široká nabídka stropních ventilátorů bez osvětlení. Stropní ventilátory bez světla jsou ideální pro ty, kteří již mají dostatečné osvětlení v místnosti a chtějí pouze doplnit funkci ventilace. Tyto ventilátory jsou také vhodné pro použití v místnostech s náročným designem, kde by přítomnost světla na stropním ventilátoru rušilo harmonii interiéru.

V naší nabídce najdete stropní ventilátory různých velikostí a designů, které se perfektně hodí do každého typu místnosti. Pro větší plochy jsou k dispozici ventilátory s větším průměrem listů, které zajistí efektivnější cirkulaci vzduchu. Naopak pro menší místnosti doporučujeme vybrat ventilátor s menším průměrem, aby nevytvářel nepříjemný proud vzduchu.

 

Stropní ventilátory bez světla jsou také velmi praktické pro venkovní použití, například na terase či

 

Stropní ventilátory bez světla:

Stropní ventilátory bez světla - eShop

 

7. Jaké další funkce může stropní ventilátor nabídnout?

V dnešní době jsou k dispozici stropní ventilátory s různými funkcemi, které mohou být velmi užitečné v každodenním životě. Mezi tyto funkce patří například osvětlení, dálkové ovládání, možnost připojení k chytrému domácímu systému nebo dokonce i reproduktory pro poslech hudby.

Pokud hledáte větší komfort a praktičnost, doporučujeme zvolit stropní ventilátor s více funkcemi. Díky osvětlení můžete například jednoduše regulovat intenzitu světla v místnosti, dálkové ovládání vám umožní pohodlně nastavovat rychlost ventilátoru a teplotu vzduchu bez nutnosti vstávat z pohodlného místa a připojení k chytrému domácímu systému vám poskytne možnost ovládání ventilátoru pomocí mobilní aplikace.

 

7.1. Jaká je nabídka stropních ventilátorů na dálkové ovládání?

Stropní ventilátory na dálkové ovládání:

Stropní ventilátor na dálkové ovládání

 

7.2. Jaká je nabídka chytrých stropních ventilátorů TUYA?

Chytré stropní ventilátory TUYA:

Chytré stropní ventilátory TUYA

 

8. Jaká je hlučnost stropního ventilátoru?

 

Hlučnost stropního ventilátoru se liší v závislosti na konkrétním modelu. Většina moderních stropních ventilátorů je vybavena tichým a účinným motorem, který minimalizuje hluk při provozu. Přesto je důležité si před koupí zkontrolovat specifikaci produktu a hledat informace o hlučnosti v decibelech (dB). Obecně platí, že čím nižší hodnota dB, tím tichší bude ventilátor. Téměř všechny stropní ventilátory jsou dostatečně tiché, takže je během dne ani nezaznamenáte. I na nejvyšší rychlost nepřesahují hodnotu 50 dB, což odpovídá hladině zvuků doléhajících z klidné ulice, nebo hluku běžné domácnosti. Pomalejší otáčky jsou méně hlučné, takže pokud máte ventilátor umístěný v ložnici a máte citlivý spánek, snižte si otáčky na minimum. Ventilátor tak bude tišší než lednička nebo počítač.

 

9. Stropní ventilátor s reverzním chodem v zimě pomůže s využitím tepla v místnosti.

 Kromě toho, že v létě poskytuje příjemný proud vzduchu, může stropní ventilátor pomoci i v zimním období. Většina moderních stropních ventilátorů má funkci reverzního chodu, která umožňuje změnit směr otáčení listů. Tím se dosáhne efektu "stropního topení", kdy se teplý vzduch ze stropu mírně rozprostře do místnosti a snižuje tak spotřebu energie na vytápění. Je to ideální řešení pro místnosti s vysokými stropy, kde se teplý vzduch hromadí u stropu a místo toho, aby zůstal nevyužitý, je rozprostřen do celé místnosti.

Základní směr rotace stropního ventilátoru vhání vzduch směrem dolů - výsledné proudění odvádí teplo z pokožky a příjemně ochlazuje. 

Reverzní nebolí obrácený směr rotace žene vzduch nahoru - teplý vzduch, nahromaděný u stropu, je rozehnán do stran a podél stěn zpět dolů. Nedochází tak ke zbytečným tepelným ztrátám stropem a úspory energií na vytápění dosahují až 30 %.

 

Stropní ventilátor s reverzním chodem

Sám o sobě však nedokáže stropní ventilátor snížit teplotu v místnosti. Pokud v ní nejsou lidé nebo zvířata, nemá příliš smysl nechávat v létě větrák v místnosti zapnutý.

 

10. Jak udržovt stropní ventilátor?

 

Pro udržení správné funkčnosti stropního ventilátoru je důležité pravidelně provádět údržbu. Nejdůležitější částí je pravidelné čištění listů ventilátoru od prachu a nečistot, které se mohou usazovat a zabraňovat optimálnímu proudění vzduchu. Údržba stropního ventilátoru není náročná. Pokud jsme stropní ventilátor delší dobu nepoužívali, postačí otřít lopatky prachovkou.

Údržba stropního ventilátoru

 

 

Prodejna svítidel a světelné studio Brno - Potřebujete poradit s výběrem stropního ventilátoru? Neváhejte nás kontaktovat telefonem, emailem, nebo navštivte naši prodejnu svítidel v Brně. Rádi vám sestavíme řešení na míru.

Jak na osvětlení bazénu?

 

 

Stropní ventilátory - eShop


VESCA LED 20W + VENTILÁTOR Stropní ventilátor s osvětlením, základna kov, povrch nikl mat, difuzor sklo opál, lopatky dřevo wenge, LED 20W, teplá 3100K, 1100lm, 230V, IP20, tř.1, rozměry d=1320mm, h=372mm, vč dálkového ovládače
Ovládání dálkovým ovladačem
SKLADEM
Hodnocení
VESCA LED 20W + VENTILÁTOR
Stropní ventilátor s osvětlením, základna kov, povrch nikl mat, difuzor sklo opál, lopatky dřevo wenge, LED 20W, teplá 3100K, 1100lm, 230V, IP20, tř.1, rozměry d=1320mm, h=372mm, vč dálkového ovládače
8 770,08 Kč
D28 BLOW TĚLESO VENTILÁTORU
Těleso ventilátoru, základna kov, difuzor plast opál, pro žárovku 1x100W, E27, A60, 230V, IP20, tř.1, d=240mm, h=400mm, listy vrtule a dálkové ovládání SAMOSTATNĚ
16 433,01 Kč
BARBARA Stropní ventilátor
Stropní pokojový ventilátor, základna kov a lopatky, povrch bílá, 3 rychlosti, 230V, IP20, tř.1, rozměry d=1420mm, h=580mm.
2 770,05 Kč
DEDICA LED 18W, CCT, TUYA-W
Stropní ventilátor s osvětlením, základna kov, povrch černá/stříbrná, dif plast opál, LED 18W, smart TUYA, WiFi, dálk ovl. nebo mob. tel. CCT nastav. teplota teplá 3000K-denní 6000K, 230V, IP20, tř.1, rozměry d=1320mm, h=275mm
od 6 298,90 Kč
DENEGO venti 18W, TUYA-W
Stropní ventilátor s osvětlením, kov, povrch stříbrná, lopatky dřevo, dif plast opál, LED 18W, smart TUYA, WiFi, dálk ovl. nebo mob. tel. CCT nastav. teplota teplá 3000K-denní 6000K, 230V, IP20, tř.1, rozměry d=1320mm, h=520mm
5 999,91 Kč
DEFICIO venti 18W, TUYA-W
Stropní ventilátor s osvětlením, kov, povrch černá/bílá, lopatky dřevo, dif plast opál, LED 18W, smart TUYA, WiFi, dálk ovl. nebo mob. tel. CCT nastav. teplota teplá 3000K-denní 6000K, 230V, IP20, tř.1, rozměry d=1300mm, h=295mm
od 6 999,00 Kč
DEFERO venti 18W, TUYA-W
Stropní ventilátor s osvětlením, kov, povrch černá, lopatky dřevo/bílá, dif plast opál, LED 18W, smart TUYA, WiFi, dálk ovl. nebo mob. tel. CCT nastav. teplota teplá 3000K-denní 6000K, 230V, IP20, tř.1, rozměry d=1200mm, h=540mm
od 4 998,99 Kč
DEDICA venti II 18W, TUYA-W
Stropní ventilátor s osvětlením, základna kov, černá, lopatky dřevo, dif plast opál, LED 18W, smart TUYA, WiFi, dálk ovl. nebo mob. tel. CCT nastav. teplota teplá 3000K-denní 6000K, 230V, IP20, tř.1, rozměry d=1320mm, h=550mm
6 298,90 Kč
FAERO 1x60W, E27, ventilátor
Stropní ventilátor s osvětlením, těleso kov, povrch nikl, oboustranné lopatky dřevo tmavé, dif sklo opál, pro žárovku 1x60W, E27, 230V, IP20, tř.1, rozměry d=1066mm, h=415mm, ovládání pomocí tahového spínače
2 760,01 Kč
ALNIE 1x60W, E14, ventlátor
Stropní ventilátor s osvětlením, těleso kov, povrch nikl, oboustranné lopatky dřevo světlé a šedá, dif sklo opál, pro žárovku 1x60W, E14, 230V, rozměry d=1320mm, h=406mm, ovládání pomocí tahového spínače
4 079,88 Kč
PEZI 1x60W, E27, ventilátor
Stropní ventilátor s osvětlením, těleso kov, povrch nikl, oboustranné lopatky bílá a černá antracit/ dřevo světlé a šedá, dif sklo opál, pro žárovku 1x60W, E27, 230V, rozměry d=760mm, h=280mm, ovládání pomocí tahového spínače
od 2 910,05 Kč
VESKA 67W, CCT
Stropní ventilátor s osvětlením, těleso kov, povrch černá, difuzor plast opál, LED 67W, dálk. ovl. CCT nast teplota teplá 3000K - denní 6000K, 5850lm stmívatelné 230V, IP20, rozměry d=480mm, h=170mm
3 989,98 Kč
CARDAMO II 40W, CCT
Stropní ventilátor s osvětlením, těleso plast stříbrná, difuzor plast opál, LED 40W, CCT přepín teplota teplá 3000K - denní 6000K, 1700lm stmív.dálk. ovl., 230V, IP20, tř.1, rozměry d=595mm, h=205mm.
5 990,11 Kč
FORTY 35W, CCT
Stropní ventilátor s osvětlením, těleso kov, stínítko textil šedá, LED 35W, CCT přepín teplota teplá 3000K - denní 6000K, 1050lm stmív.dálk. ovl., 230V, IP20, rozměry d=525mm, h=220mm.
4 689,96 Kč
COLDER 35W, CCT
Stropní ventilátor s osvětlením, těleso plast černá, difuzor plast opál, LED 35W, CCT přepín teplota teplá 3000K - denní 6000K, 1600lm stmív.dálk. ovl., 230V, IP20, rozměry d=480mm, h=170mm.
5 990,11 Kč
CARDAMO I 36W, CCT
Stropní ventilátor s osvětlením, těleso plast bílá, difuzor plast opál, LED 36W, CCT přepín teplota teplá 3000K - denní 6000K, 2100lm stmív.dálk. ovl., 230V, IP20, tř.2, rozměry d=550mm, h=180mm.
4 790,15 Kč
CALW
Stropní ventilátor s osvětlením, těleso kov, povrch bílá a stříbrná, difuzor plast opál, LED 40W, 1900lm, CCT přepín teplota teplá 3000K, neutrální 4500K, denní 6000K, stmívatelné, rozměry d=580mm, h=230mm.
6 220,01 Kč
CHAMP 1x60W E27
Stropní ventilátor s osvětlením, těleso kov, povrch chrom lesk, lopatky MDF, povrch černá/bílá, difuzor sklo opál, pro žárovku 1x60W E27, 230V, IP20, tř.1, rozměry 415x1066mm
2 490,18 Kč
RIVADO 1x60W E14
Stropní ventilátor s osvětlením, těleso kov, povrch bílá/nikl mat, lopatky bílá/ dřevo, difuzor sklo opál, pro žárovku 1x60W E14, 230V, IP20, tř.1, vč. dálkového ovladače, rozměry 350x780mm
2 859,84 Kč
MORANA LED 1x18W
Stropní ventilátor s osvětlením, těleso kov, povrch bílá/hnědá mat, difuzor sklo opál, LED 1x18W, 990lm, neutrální 4000K, 230V, IP20, tř.1, vč. dálkového ovladače, rozměry 450x1070mm
od 6 280,14 Kč