Jak na osvětlení pracovny - home office? Rady, tipy, návod.

04. 05. 2021


Osvětlení do domácí pracovny - eShop

LED panely - eShop

Stropní svítidla na dálkové ovládání - eShop

Kancelářské lampy - eShop

Lampy na čtení - eShop

 

Stolní lampa u pracovního stolu

 

Osvětlení ovlivňuje druh činnosti

Stalo se běžnou realitou, že řada lidí jako jsou projektanti, účetní a daňoví poradci, realitní makléři, pojišťovací poradci, programátoři, obchodní zástupci, lidé pracující v marketingu apod. vykonává práci z domova. Samozřejmě každá z výše uvedených skupin má jiné nároky jak na prostor věnovaný home office, tak nárokům na osvětlení domácí pracovny. Projektanti a účetní pracující s množstvím papírové dokumentace mají zcela jiné nároky na osvětlení, než třeba webový grafik, SEO optimalizátor nebo copywriter, jejichž pracovní prostor vlastně začíná a končí u displeje jejich notebooku. Vzhledem k tomu, že v domácí pracovně trávíme někdy i více než je běžná pracovní doba a také v časech mimo běžnou pracovní dobu, je dobré vedle kvalitního vybavení a nábytku myslet i na kvalitu osvětlení domácí pracovny.

 

Jakou zvolit teplota světla do domácí pracovny - home office? 

Velmi důležité, jak i dokázal výzkum ČVUT, který zkoumal vliv světla na výkon studentů, je kromě dostatečné intenzity také barva světla. Pro práci a učení a stejně tak pracovnu - home office je vhodná neutrální bílá barva, nejčastěji 4000 K.


barvy-svetla-tepla-neutralni-denni

 

Jaký index podání barev pro domácí pracovnu - home office zvolit?

Pokud v domácí pracovně něco vytváříte, například šijete či malujete, tak si pohlídejte obzvláště to, aby daný světelný zdroj dobře zobrazoval spektrum barev. Existuje tzv. index podání barev, který rozlišuje hodnotu Ra od 0 do 100, přičemž čím vyšší číslo, tím je podání barev věrnější. Index podání barev je předepsán ČSN EN 12464-1 a to nejméně Ra80. Drtivá většina svítidel pro bydlení nároky na index podání barev min Ra80 splňuje, ikdyž u svítidla index podání barvy není uveden.

Jakou zvolit intenzitu osvětlení v domácí pracovně - home office?

Pokud máte pro práci z domova vyčleněnou samostatnou místnost – domácí pracovnu - home office – pak jsou nároky na zajištění správné hladiny osvětlenosti v podstatě stejné jako u běžných kanceláří. V ČSN EN 12464-1 Světlo a osvětlení – Osvětlení pracovních prostorů –  Část 1: Vnitřní pracovní prostory jsou pro jednotlivé druhy kancelářských prací stanoveny následující hladiny osvětlení:


osvetleni-kancelare-tabulka-osvetlenosti-dle-csn-en-12464-11


Z tabulky vyplývají požadavky na střední hladinu osvětlenosti domácí pracovny, kde pro běžnou kancelářskou činnost je nejméně 500 lx, v případě technického kreslení je to nejméně 750 lx.

V případě domácí pracovny - home office vzniká při zajištění potřebné hladiny osvětlenosti potíž v okamžiku výběru svítidel dostatečného výkonu, protože většina místností pro běžné bydlení má na stropě vyveden jeden centrální vývod určený napájení pro osvětlení celé místnosti. Zmíněná norma ČSN EN 12464-1 přímo upozorňuje na skutečnost citací: „Hladiny osvětlení, rovnoměrnost, kontrasty, jasy a další hodnoty přímo souvisí s produktivitou práce.“ Proto, má-li být výsledek práce vykonané v domácí pracovně, home office efektivní, je dobré nepodceňovat hladiny osvětlení. Častou námitkou na kvalitu osvětlení v pracovně, home office bývá argument: „Vždyť pracuji ve dne.“ Odpověď je: „To samozřejmě ano, avšak všechny dny nejsou slunečné.“ Proto níže přidáváme výpočet pro osvětlení domácí pracovny, home office.

Ukázkový výpočet osvětlení domácí pracovny  - home office

Na následujících příkladech výpočtu osvětlení si ukážeme rozdíl hladiny osvětlení domácí pracovny o referenčním rozměru 4×4 m a výšce stropu 2,6 m. 

Na prvním obrázku vidíte ukázku správného řešení. Výsledek výpočtu osvětlení pro 4 kusy stropního LED panelu s příkonem 40 W. Výsledná střední hladina osvětlenosti Em vyšla na 553 lx.


Výpočet osvětlení domácí kanceláře 4ks LED panel Em 553lx

Výpočet osvětlení pro 4 kusy LED panelu Em 553 lx ve formátu pdf.

Většina případů však není ideální a k dispozici je pouze jeden centrální stropní vývod pro napájení. Obrázek níže ukazuje výpočet osvětlení pro 1 kus stropního LED panelu s příkonem 40 W. Výsledná střední hladina osvětlenosti Em vyšla na 159 lx, což pro srovnání odpovídá požadavku normy ČSN EN 12464-1 na osvětlení chodby.


Výpočet osvětlení domácí kanceláře 1ks LED panel

Výpočet osvětlení pro 1 kus LED panelu Em 159 lx ve formátu pdf.

 

Jak stanovit orientační příkon svítidel v domácí pracovně - home office?

Pro stanovení příkonu LED svítidel v domácí pracovně - home office, lze jako orientační hodnotu příkonu LED svítidel použít cca 10W/m2. Uvedených 10W/m2 lze uvažovat pro střední  hladinu osvětlenosti 500lx a výšku stropu cca 2,6m nad podlahou.

 

Proč použít LED panely pro osvětlení domácí pracovny - home office?

Jako velmi vhodné řešení osvětlení domácí pracovny - home office se jeví LED panely. LED panely jsou vyráběny ve velmi širokém provedení, jsou levné a spolehlivé.

 

LED panely pro osvětlení domácí pracovny - home office:

LED panely

LED panely 600x600 mm

 

 

Samozřejmě pro osvětlení domácí pracovny, home office můžete použít i běžná stropní svítidla. Podle plochy místnosti  a počtu napájecích kabelů doporučujeme do domácí pracovny - home office vybírat stropní svítidla s příkonem LED alespoň 40W a více.

Stropní svítidla do domácí pracovny home office:

Stropní svítidla

 

Je lepší svítidlo na žárovku, nebo LED? Rady, tipy, návod.

Vybírat svítidla pro žárovku E27, nebo LED?

 

Jak si vylepšit kvalitu osvětlení v domácí pracovně - home office?

Pokud je domácí pracovna využívána jak pro práci, ale i pro běžné bydlení, pak se pro osvětlení domácí pracovny osvědčí stropní svítidla s nastavením CCT teploty světla a možností stmívání. K práci si nastavíte neutrální teplotu světla například 4000 K a pro bydlení pak přepnete na teple bílé světlo 3000 K. Nastavení teploty světla a stmívání většinou probíhá pomocí dálkového ovladače, nebo z mobilního telefonu a svítidlo se bez jakékoli úpravy elektroinstalace připojí na přívodní kabel pro osvětlení. 

 

Stropní svítidla na dálkové ovládání, s možností stmívání a nastavení teploty světla:

Svítidla na dálkové ovládání

 

Obdobné možnosti, t.j. stmívání a CCT nastavení teploty světla poskytují i LED panely a jsou proto v domácí pracovně - home office rovněž výbornou volbou.

Stmívatelné LED panely a CCT nastavením teploty světla na dálkového ovládání:

Chytré LED panely TUYA

 

Jak na chytré osvětlení TUYA? Rady, tipy, návod.

Návod - TUYA chytré osvětlení

 

Samozřejmě pro osvětlení domácí pracovny - home office můžete použít i běžná stropní svítidla. Do domácí pracovny doporučujeme vybírat stropní svítidla s příkonem 40W a více

Stropní svítidla do domácí pracovny - home office:

Stropní svítidla

 

Jaká použít designová svítidla do domácí pracovny - home office?

Pokud máme v domácí pracovně občas hosty, pak k dobře vypadajícímu nábytku doporučujeme sladit i dobře vypadající designová svítidla. Jednou z možností jsou stropní a závěsná svítidla z hliníkových profilů spojovatelná do linií. Tato sestava může být napájena z jednoho centrálního vývodu a toto řešení se jeví obzvláště výhodné u místností obdélníkového tvaru.


Osvětlení domácí kanceláře svítidly z hliníkových profilů
Obrázek zdroj DeltaLight

Svítidla z hliníkových profilů pro domácí pracovnu - home office:

Svítidla z hliníkových profilů 

 

Jak na osvětlení firemní kanceláře? Rady a tipy.

Osvětlení firemní kanceláře návod rady tipy

 

Osvětlení kancelářského stolu v domácí pracovně - home office


Jakou použít kancelářskou stojací lampu do domácí pracovny - home office?

Jestliže intenzita osvětlení poskytovaná centrálním osvětlením není dostačující, pak pro zajištění kvalitního světla v oblasti kancelářského stolu doporučujeme použít výkonné stojací kancelářské lampy. Jsou většinou stmívatelné, často mají možnost svícení nahoru a dolů (může být samostatně zapnuto jen dolů, jen nahoru, nebo obě). Nahoru svítící složka osvětlení vytváří měkké ateliérové osvětlení a rozloží světlo do větší plochy. 


Osvětlení domácí kanceláře pomocí kancelářské stojací lampy

Ukázka osvětlení pracovního stolu home office autora tohoto článku.

 

Stojací kancelářské lampy pro domácí pracovnu, home office:

Stojací kancelářské lampy

 

Stojací lampu na čtení

Pokud potřebujete kancelářský stůl jen přisvětlit, je možné použít i stojací lampy na čtení, které bývají u pohovek nebo křesel. Tento typ lamp většinou bývá jen pro světelné zdroje – LED žárovky do závitu E27.

 

Stojací lampy na čtení pro osvětlení pracovního stolu v domácí pracovně - home office:


Stojací pokojové lapy na čtení pro domácí kancelář

Stojací lampy na čtení:

Stojací lampy na čtení

 

Kancelářské stolní lampy

Pro zrakově méně náročné kancelářské činnosti můžete pro přisvětlení kancelářského stolu také použít stolní kancelářské lampy. I ty musí být dostatečně výkonné – doporučujeme LED alespoň 10 W. Vhodné jsou lampy se dvěma rameny, aby došlo k dobrému dosahu po celé ploše kancelářského stolu a ideálně se svěrkou, kterou lampu připevníte k desce stolu. Díky tomu základna lampy nezabírá cenné místo na stolu a především nedojde k nechtěnému převržení.


Stolní lampa pro osvětlení domácí kanceláře

Kancelářské stolní lampy do domácí pracovny - home office:


CUSES 8W 350lm CCT Stolní kancelářská lampa, těleso plast, povrch černá/bílá, efekt kůže, difuzor plast, LED 8W, 350lm, CCT teplá 2700K, neutrální 4000K, denní 5500K, 230V, IP20, tř.1. rozměry 135x385mm, vč dotykového spínače
CCT - nastavitelná teplota světla
SKLADEM
Hodnocení
CUSES 8W 350lm CCT
Stolní kancelářská lampa, těleso plast, povrch černá/bílá, efekt kůže, difuzor plast, LED 8W, 350lm, CCT teplá 2700K, neutrální 4000K, denní 5500K, 230V, IP20, tř.1. rozměry 135x385mm, vč dotykového spínače
1 002,97 Kč
LARIX LED 12W NAST TEPLOTA CCT A STMÍVATELNÁ Stolní lampa, materiál plast, povrch černá, nebo bílá, LED 12W, 700lm, 5 stupňů CCT nast teploty světla teplá 3000K, neutr 4000K, denní 6000K, dotyk stmívač, 230V, IP20, tř.1, vč USB nap pro telefon
CCT - nastavitelná teplota světla
USB
SKLADEM
Hodnocení
LARIX LED 12W NAST TEPLOTA CCT A STMÍVATELNÁ
Stolní lampa, materiál plast, povrch černá, nebo bílá, LED 12W, 700lm, 5 stupňů CCT nast teploty světla teplá 3000K, neutr 4000K, denní 6000K, dotyk stmívač, 230V, IP20, tř.1, vč USB nap pro telefon
od 1 228,03 Kč
FIRMO Stolní lampa, těleso kov, povrch lesklá bílá, lesklá černá, šedostříbrná, měďěná, pro žárovku 1x40W, E27, 230V, IP20, dvě ramena celkem l=955mm, s vypínačem.
SKLADEM
Hodnocení
FIRMO
Stolní lampa, těleso kov, povrch lesklá bílá, lesklá černá, šedostříbrná, měďěná, pro žárovku 1x40W, E27, 230V, IP20, dvě ramena celkem l=955mm, s vypínačem.
od 636,10 Kč
JEANTIL stolní 1x15W E27 Stolní lampa, těleso dvě ramena dřevo buk, stínítko kov černá, pro žárovku 1x15W, E14, 230V, IP20, tř.1. rozměry hlavice d=280mm, h=475mm, vypínač na kabelu
SKLADEM
Hodnocení
JEANTIL stolní 1x15W E27
Stolní lampa, těleso dvě ramena dřevo buk, stínítko kov černá, pro žárovku 1x15W, E14, 230V, IP20, tř.1. rozměry hlavice d=280mm, h=475mm, vypínač na kabelu
1 989,97 Kč
LARIX LED 5W stolní nebo na klip Stolní lampa, flexibilní rameno, husí krk, mat plast, bílá, +3 měnitelné barevné kryty bílá, černá, zelená, LED 5W, neutrál 4000K, stmívač 3 stupně jasu, 230V, IP20, tř.1, d=280mm, h=380mm, klip skřipec součástí
SKLADEM
Hodnocení
LARIX LED 5W stolní nebo na klip
Stolní lampa, flexibilní rameno, husí krk, mat plast, bílá, +3 měnitelné barevné kryty bílá, černá, zelená, LED 5W, neutrál 4000K, stmívač 3 stupně jasu, 230V, IP20, tř.1, d=280mm, h=380mm, klip skřipec součástí
703,01 Kč
PITTY BASIC Stolní lampa, těleso kov, flexibilní rameno plast, barva bílá, modrá, červená, černá, pro žárovku 1x60W, E27, 230V, IP20, h=300mm, základna =125mm, s vypínačem.
SKLADEM
Hodnocení
PITTY BASIC
Stolní lampa, těleso kov, flexibilní rameno plast, barva bílá, modrá, červená, černá, pro žárovku 1x60W, E27, 230V, IP20, h=300mm, základna =125mm, s vypínačem.
od 463,19 Kč
LAROA Stolní lampa, flexibilní rameno, husí krk, těleso plast, povrch bílá/černá, difuzor plast opál, LED 4,5W, 550lm, neutrální 4000K, 230V, IP20, tř.2, 170x325x480mm, dotykový stmívač a vypínač
SKLADEM
Hodnocení
LAROA
Stolní lampa, flexibilní rameno, husí krk, těleso plast, povrch bílá/černá, difuzor plast opál, LED 4,5W, 550lm, neutrální 4000K, 230V, IP20, tř.2, 170x325x480mm, dotykový stmívač a vypínač
od 1 082,83 Kč
PRAGO klip Stolní lampa s klipem, nastav. směr svícení, těleso plast bílá/černá, difuzor plast opál, LED 4,5W, teplá 3000K, 450lm, 230V, IP20, tř.1, rozměry h=350mm.
SKLADEM
Hodnocení
PRAGO klip
Stolní lampa s klipem, nastav. směr svícení, těleso plast bílá/černá, difuzor plast opál, LED 4,5W, teplá 3000K, 450lm, 230V, IP20, tř.1, rozměry h=350mm.
od 699,38 Kč
PLAGER, LED 9W, 720lm, 4500K Stolní kancelářská lampa, 2 ramena, nastav směr svícení, těleso kov a plast, povrch bílá, nebo černá, LED 9W, 720lm, neutrální 4500K, stmívatelná, 230V, IP20, tř.1, rozměry h=700mm.
Stmívání
SKLADEM
Hodnocení
PLAGER, LED 9W, 720lm, 4500K
Stolní kancelářská lampa, 2 ramena, nastav směr svícení, těleso kov a plast, povrch bílá, nebo černá, LED 9W, 720lm, neutrální 4500K, stmívatelná, 230V, IP20, tř.1, rozměry h=700mm.
od 1 289,86 Kč
DANE Stolní kancelářská lampa, nastav směr svícení, těleso kov, povrch bílá/černá/růžová/modrá, difuzor plast opál, LED 4,5W, neutrální 4000K, 400lm, 230V, IP20, rozměry d=140mm, h=350mm.
SKLADEM
Hodnocení
DANE
Stolní kancelářská lampa, nastav směr svícení, těleso kov, povrch bílá/černá/růžová/modrá, difuzor plast opál, LED 4,5W, neutrální 4000K, 400lm, 230V, IP20, rozměry d=140mm, h=350mm.
od 598,95 Kč
SENCO Stolní kancelářská lampa, 2 ramena, nastav směr svícení, těleso kov a plast, povrch bílá/černá/růžová/zlatá/stříbrná, pro žárovku 1x60W, E27, 230V, IP20, tř.1, rozměry d=160mm, h=700mm.
SKLADEM
Hodnocení
SENCO
Stolní kancelářská lampa, 2 ramena, nastav směr svícení, těleso kov a plast, povrch bílá/černá/růžová/zlatá/stříbrná, pro žárovku 1x60W, E27, 230V, IP20, tř.1, rozměry d=160mm, h=700mm.
od 790,13 Kč
ABDRAHIO TABLE 1X60W E27 Stolní lampa, dvě ramena, základna kov, stínítko kov, povrch lak s černými detaily, pro žárovku 1x60W, E27, 230V, IP20, tř.1. rozměry d=370mm h=490mm
SKLADEM
Hodnocení
ABDRAHIO TABLE 1X60W E27
Stolní lampa, dvě ramena, základna kov, stínítko kov, povrch lak s černými detaily, pro žárovku 1x60W, E27, 230V, IP20, tř.1. rozměry d=370mm h=490mm
od 598,83 Kč
RUMRO 1X60W E27 Stolní lampa, dvě ramena, těleso kov, stínítko kov, povrch bílá, černá, šedostříbrná, pro žárovku 1x60W, E27, A60, 230V, IP20, tř.1. rozměry w=520mm h=700mm, úchyt svěrka
SKLADEM
Hodnocení
RUMRO 1X60W E27
Stolní lampa, dvě ramena, těleso kov, stínítko kov, povrch bílá, černá, šedostříbrná, pro žárovku 1x60W, E27, A60, 230V, IP20, tř.1. rozměry w=520mm h=700mm, úchyt svěrka
od 628,96 Kč
DUHIO 1X40W E27 Stolní lampa, flexibilní rameno, husí krk, základna kov, stínítko kov, povrch lak, pro žárovku 1x40W, E27, 230V, IP20, tř.1. rozměry d=230mm h=345mm
SKLADEM
Hodnocení
DUHIO 1X40W E27
Stolní lampa, flexibilní rameno, husí krk, základna kov, stínítko kov, povrch lak, pro žárovku 1x40W, E27, 230V, IP20, tř.1. rozměry d=230mm h=345mm
od 339,04 Kč
NURTMERO TABLE 1X60W E27 Stolní lampa, těleso kov, povrch chrom satén/bronz mat, difuzor sklo opál/sklo zelená, pro žárovku 1x60W, E27, 230V, IP20, tř.1. 1 rameno, rozměry w=270mm h=330mm
SKLADEM
Hodnocení
NURTMERO TABLE 1X60W E27
Stolní lampa, těleso kov, povrch chrom satén/bronz mat, difuzor sklo opál/sklo zelená, pro žárovku 1x60W, E27, 230V, IP20, tř.1. 1 rameno, rozměry w=270mm h=330mm
od 1 489,99 Kč
INTICO LAMP LED 11W nastavitelná teplota CCT Stolní lampa,  těleso hliník broušený s černými detaily, difuzor plast opál, LED 1x11W, nastav teplota teplá 3000K neutr 4500K denní 6000K, 550lm, se stmívačem, Ra80, 230V, IP20, rozměry 393x120x450mm
CCT - nastavitelná teplota světla
Stmívání
SKLADEM
Hodnocení
INTICO LAMP LED 11W nastavitelná teplota CCT
Stolní lampa, těleso hliník broušený s černými detaily, difuzor plast opál, LED 1x11W, nastav teplota teplá 3000K neutr 4500K denní 6000K, 550lm, se stmívačem, Ra80, 230V, IP20, rozměry 393x120x450mm
1 403,00 Kč
LEOPARD 1X40W E27 Stolní lampa, dvě ramena, těleso kov, plast, povrch černá/bílá/červená/modrá, pro žárovku 1x40W, E27, 230V, IP20, tř.1, rozměry l=420mm, h=620mm, vč vypínače
SKLADEM
Hodnocení
LEOPARD 1X40W E27
Stolní lampa, dvě ramena, těleso kov, plast, povrch černá/bílá/červená/modrá, pro žárovku 1x40W, E27, 230V, IP20, tř.1, rozměry l=420mm, h=620mm, vč vypínače
od 650,01 Kč
LARIX LED 6W CCT hodiny Stolní lampa, nastavitelný sklon svícení, materiál plast, bílá, LED 6W, dotykový vypínač, stmívatelná, CCT nastav teplota svícení teplá 3000K neutrální denní 6000K, 230V, IP20, 150x150x330mm, LED displej hodiny teplota
CCT - nastavitelná teplota světla
SKLADEM
Hodnocení
LARIX LED 6W CCT hodiny
Stolní lampa, nastavitelný sklon svícení, materiál plast, bílá, LED 6W, dotykový vypínač, stmívatelná, CCT nastav teplota svícení teplá 3000K neutrální denní 6000K, 230V, IP20, 150x150x330mm, LED displej hodiny teplota
877,98 Kč
SALMONT TABLE 1X15W E14 Stolní lampa, nastavitelný směr svícení, flexibilní rameno, husí krk, základna kov, stínítko kov bílá, černá, pro žárovku 1X15W, E14, 230V, IP20, tř.2, rozměry 110X150X330mm, rameno 87mm
Třída 2
SKLADEM
Hodnocení
SALMONT TABLE 1X15W E14
Stolní lampa, nastavitelný směr svícení, flexibilní rameno, husí krk, základna kov, stínítko kov bílá, černá, pro žárovku 1X15W, E14, 230V, IP20, tř.2, rozměry 110X150X330mm, rameno 87mm
od 673,61 Kč
JOY Stolní lampa s klipem, skřipcem, těleso kov, povrch bílá/černá/modrá/šedá/zelená/růžová, difuzor plast, LED 5W, 360lm, teplá 3000K, 230V, IP20, tř.1. rozměry d=70mm, h=170mm.
SKLADEM
Hodnocení
JOY
Stolní lampa s klipem, skřipcem, těleso kov, povrch bílá/černá/modrá/šedá/zelená/růžová, difuzor plast, LED 5W, 360lm, teplá 3000K, 230V, IP20, tř.1. rozměry d=70mm, h=170mm.
od 399,06 Kč