Jak vybrat lustr do obýváku? Rady, tipy, návod.

08. 01. 2024


Lustry a závěsná svítidla - eShop

 

 

Lustry v obýváku


1. Na co myslet při nákupu lustru do obýváku?

Lustr v obývacím pokoji, ale také lustry v kuchyni, jídelně, nebo lustry v ložnici sehrává vedle funkčního poslání, t.j. osvětlení místnosti, především významnou estetickou úlohu. Proto při výběru lustru věnujeme pozornost jak příkonu lustru - intenzitě světla kterou lustr vydává, tak designu lustru, aby lustr vhodně doplnil vzhled interiéru a rovněž výšce umístění lustru. 

 

Jakou zvolit výšku zavěšení lustru?

Často se uvádí, že výška lustru závisí na výšce stropu místnosti. To je samozřejmě pravda, ale podle našeho názoru výška lustru především závisí na umístění lustru, t.j zda lustr slouží jako centrální svítidlo, nebo je umístěn na konferenčním stolkem, nebo jídelním stolem.

 

Jakou zvolit výšku lustru pokud je lustr instalován jako centrání svítidlo?

Je-li lustr použit jako centrální svítidlo, pak by neměl při chůzi pod lustrem překážet ani lidem s vyšší postavou. Výška spodního okraje lustru by v takovém případu měla být nejméně 2m, ale ještě lépe alespoň 2,1m a více nad úrovní podlahy. 

 

Lustr jako centrální svítidlo

Lustr použitý jako centrální osvětlení má být umístěn alespoň 2m nad podlahou, aby umožnil průchod pod lustrem i lidem s vyšší postavou.

 

Jakou zvolit výšku lustru nad konferenčním stolkem?

Při vyhodnocení jak vysoko lustr pověsit rozhoduje jak je lustr robustní a dále, zda nebude oslňovat. Je-li lustr instalován nad konferenčním stolkem, pak může být klidně instalován třeba 1m nad podlahou a bude tak tvořit estetický celek s konferenčním stolkem.

 

Lustr do obýváku úvodní fotka

 

Jakou zvolit výšku lustru nad jídelním stolem?

Je-li lustr instalován nad jídelním stolem, pak by neměl překážet v přímém pohledu mezi osobami sedícími u jídelního stolu. Spodní hrana lustru by tedy neměla být níže, než cca 75 cm nad deskou jídelního stolu. Dále pamatujeme na to, aby lustr u jídelního stolu neoslňoval, t.j. měl například poloprůsvitné textilní stínítko, nebo neprůsvitné kovové stínítko, které potlačí oslnění.

 

lustr nad jídelním stolem

Lustr nad jídelním stolem s neprůsvitným stínítkem nebude oslňovat.

 

Při výběru lustru se dále řídíme následujícími požadavky:

Jaký zvolit příkon lustru?

Příkon lustru je asi nejčastější otázka, kterou lidé při výběru lustru řeší. Stejně tak i my považujeme příkon lustru za nejdůležitější parametr při výběru lustru. Vlastní příkon lustru závisí na počtu dalších, například podhledových svítidel v místnosti, nebo zda bude v obývacím pokoji stojací lampa atd.

 

Kdy pořídit lustr na žárovku?

Nejčastěji lidé kupují lustr určené pro žárovku. Pokud je lustr určen pro jednu žárovku s příkonem cca 10W-15W (což je naprostá většina případů), pak tyto lustry poslouží pro lokální osvětení nad konferenčním stolkem nebo jídelním stolem. 

 

Výhody lustrů na žárovku E27:

  • Poměrně široká nabídka designů lustrů na žárovku.
  • Možnost stmívání pomocí stmívatelné LED žárovky.
  • Možnost osazení lustru tzv. chytrými LED žárovkami TUYA s možností stmívání, nebo nastavení teploty světla pomocí dálkového ovládání, nebo telefonem.
  • Možnost snadné výměny světelného zdroje - žárovky v případě poruchy. 

 

Nevýhody lustrů na žárovku E27:

  • Hlavní nevýhodou lustrů na žárovku E27 je poměrně malý příkon a tím nízká intenzita světla, která je většinou vhodná jen pro místní osvětlení nad konferenčním stolkem, nebo jídelním stolem.  

 

Lustry na žárovku E27:

 

 

Jak vybrat LED žárovku? Rady, tipy, návod.

Vybírat svítidla pro žárovku E27, nebo LED?

 

Kdy pořídit lustry se zabudovaným LED světelným zdrojem?

Lustry se zabudovaným LED světelným zdrojem poskytují díky vyššímu příkonu ve srovnání s lustry na žárovku E27 možnost dostatečného osvětlení v rámci celé místnosti, jako je obývací pokoj, kuchyně, nebo jídelna.

 

Výhody lustrů se zabudovaným LED světelným zdrojem:

  • Lustry se zabudovaným LED světelným zdrojem mají ve srovnání se žárovkovými lustr vyšší příkon - svítivost.
  • Lustry se zabudovaným LED světelným zdrojem mají ve srovnání se žárovkovými lustr vyšší účinnost.
  • Lustry se zabudovaným LED světelným zdrojem mohou mít design, který žárovkový lustr nedosáhne (různé prstence a nepravidelné tvary).
  • K dispozici je široká nabídka lustrů na dálkové ovládání.

 

Nevýhody lustrů se zabudovaným LED světelným zdrojem:

  • Aniž bychom chtěli lustrům se zabudovaným LED světeným zdrojem stranit, pak dokonce ani cena lustrů osazených LED, nemusí být vyšší, než u těch žárovkových.

 

Lustry se zabudovaným LED světelným zdrojem:

 

 

Je lepší svítidlo na žárovku, nebo se zabudovaným LED světelným zdrojem? Rady, tipy, návod.

Vybírat svítidla pro žárovku E27, nebo LED?

 

Kdy má lustr svítit plošně a kdy bodově?

Pokud máme zájem na tom, abychom v obývacím pokoji měli možnost změny druhu osvětlení pak to, zda lustr svítí plošně nebo bodově je další, poměrně důležitou vlastností lustru.

 

Kdy vybrat plošně svítící lustry?

Plošně svítící lustry jsou vhodné především v případech, kdy potřebujeme obecné osvětlení místnosti. Od plošně svítícího lustru nelze očekávat vytvoření intimní atmosféry a to ani když lustr bude mít možnost stmívání. Proto je dobré plošně svítící lustr kombinovat třeba s bodovými podhledovými svítidly, nebo stojací lampou. 

 

 

Plošně svítící lustry:

 

Kdy vybrat bodově svítící lustry?

Bodově svítící lustry jsou vhodné především pro místní osvětlení konferenčního stolku, nebo jídelního stolu. Pokud pořídíme bodově svítící lustr, pak ho lze dobře kombinovat s nepřímým osvětlením realizovaným pomocí LED pásků instalovaných v sádrokartonové kapse. 

 

Lustr do obýváku úvodní fotka

Ukázka bodově svítícího lustru umístěného nad konferenčním stolkem. Plošné osvětlení místnosti v tomto případu zajistí nepřímé osvětlení realizované LED pásky, které jsou umístěny v sádrokartonové kapse.

 

Bodově svítící lustry:

 

Jaký vybrat design lustru?

Potřebujeme lustr stmívat?

 

Mezi základní rady při výběru lustru do obývacího pokoje patří, že v případě nižších stropů je vhodný přisazený lustr s rozptýleným světlem, který místnost opticky zvětší. Barva světla je nejvhodnější teple bílá (cca 2700 K).

Pokud v obýváku ale pracujete, je nejlepší, když si můžete u osvětlení navolit barvu světla (přepnout na denní bílou barvu, která podporuje k aktivitě) a měnit intenzitu světla. Dnes už je velký výběr LED lustrů s těmito funkcemi.

 

 

A i když je lustr jen na žárovky E27, lze použitím tzv. chytrých žárovek světlo stmívat nebo nastavovat teplotu světla.


Přestože v případě malých obývacích pokojů může být lustr jediným osvětlením, my rozhodně radíme zvolit více typů svítidel (stojací lampy, LED pásky v sádrokartonových kapsách, atd..) a lustr brát spíše jako dekorativní prvek.

 

V jakém případě lustr do obýváku nedoporučujeme?

Lustr z naší zkušenosti nedoporučujeme do obýváků, které mají světlost pod 2,5 m. Vhodnější jsou bodová světla, vestavná nebo přisazená stropní svítidla. Podrobněji jsme se této tematice věnovali v článku Jaké osvětlení vybrat do obývacího pokoje.

 

Kam lustr do obýváku umístit?


1. Lustr nad konferenční stůl.

Podobně jako jsou nad jídelním stolem obvyklé lustry, tak to platí i v případě prostoru nad konferenčním stolkem. Praktické jsou stahovací lustry, u nichž lze měnit délku závěsu podle potřeby.

 

Stahovací lustry do obýváku

 

Lustry do obýváku na dálkové ovládání.

Příjemné je, když si světlo můžete stmívat, tedy měnit jeho intenzitu. 

 

Lustry do obýváku na dálkové ovládání:

 

Lustry a závěsná svítidla na dálkové ovládání

 


2. Lustr jako centrální svítidlo svítidlo v obývacím pokoji.

Lustr je zajímavým řešením pro obývací pokoje s otevřenou galerií (s otevřeným krovem, což je dnes oblíbené u bungalovů). Závěsné osvětlení se stane dominantou interiéru.

Lustr v podkrovním obýváku


Vzhledem k tomu, že ne všechny lustry, především pro žárovky E27, mají dostatečný výkon, pak lze z lustrů vytvářet skupiny, například sestavu koulí různého průměru zavěšených v různé výšce.

Skupiny závěsných svítidel v obýváku


Samozřejmě lustr si do obýváku můžete dát i v případě „normálního“ stropu, jen si dejte pozor na světlost (tedy na výšku od podlahy ke stropu). Pokud bude jen obvyklých 2,65 m, je vhodnější zvolit přisazený lustr. U vysokých stropů (nad 3 m) už není problém mít lustr s delším závěsným kabelem.

 

A co dělat, když nemáte na místě, kde byste lustr potřebovali, vyvedený vývod napájení? Můžete použít lustry s vyloženým ramenem.

Lustry s vyloženým ramenem:

1. Lustry do moderních a minimalistických obývacích pokojů.

Aktuálně jsou v kurzu černé lustry (třeba i se zlatými detaily), ale samozřejmě stále je žádaná bílá barva. Z tvarů je v oblibě kónický a válec. Materiály jsou pestré – hliník, nerez, plast, sklo, textil nebo beton.

 

Moderní lustry

 

Vybírat raději svítidla pro žárovku E27, nebo s integrovaným LED světelným zdrojem? Rady a tipy.

Vybírat svítidla pro žárovku E27, nebo LED?

 


2. Lustry do rustikálních a retro obýváků.

K nábytku z masivu, proutěnému posezení či kožešinovým doplňkům se bude výborně hodit ozdobný rustikální lustr. Z materiálů je často použito dřevo, sklo, mosaz, keramika. A pro příznivce dob minulých jsou na trhu také retro lustry, u nichž jsou dokonce záměrně imitována poškození (například oprýskaný smaltovaný povrch nebo zašlá mosaz), aby vzhled působil co nejvěrohodněji.

 

Dřevěné lustry

 

Velmi zajímavě působí také perforovaná závěsná svítidla, která vnesou do obývacího pokoje orientální atmosféru.

 

Orientální lustry

 

Jak vybrat lustr do kuchyně? Kompletní průvodce, rady a tipy.

Návod jak osvětlení kuchyně?

 


3. Lustry do luxusních obývacích pokojů.

Obývací pokoj často bývá chloubou celého bytu nebo domu, takže pokud chcete do této místnosti více investovat a mít ji zařízenou opravdu luxusně, výborným řešením jsou křišťálové a designové lustry.

Designové lustry

 

 

A pokud je součástí obýváku kulečník, pak hlavním hlediskem je, aby svítidla na kulečníkem neoslňovala.   

Osvětlení nad kulečníkem v obýváku

 


TIP na závěr: Jestliže si zatím nejste výběrem lustru jisti, lze jako dočasné řešení použít závěsný kabel s objímkou, nebo papírové lustry.  

Objímka na žárovku E27, E14 s kabelem:

 

Závěsný kabel s objímkou E27, E14

 

Papírové lustry do obýváku:


OPTICA-C ZÁVĚSNÉ 1X21W/27W Závěsné svítidlo, základna kov, povrch nikl, difuzor sklo opál, LED 21W/2200lm, nebo 27W/2950lm pomocí dálk ovl (souč. bal) nast teplota CCT teplá 2700K - denní 6500K, RGBW, stmívat, 230V, IP20, d=445mm, vč. záv l=1500mm, lze zkr
CCT - nastavitelná teplota světla
Dálkový ovladač součástí
Ovládání dálkovým ovladačem
RGB
Stmívání
SKLADEM
Hodnocení
OPTICA-C ZÁVĚSNÉ 1X21W/27W
Závěsné svítidlo, základna kov, povrch nikl, difuzor sklo opál, LED 21W/2200lm, nebo 27W/2950lm pomocí dálk ovl (souč. bal) nast teplota CCT teplá 2700K - denní 6500K, RGBW, stmívat, 230V, IP20, d=445mm, vč. záv l=1500mm, lze zkr
od 4 358,78 Kč
RHYE 30W, 40W, CCT Závěsné| svítidlo, hliníkový profil, černá / bílá, difuzor plast opál, LED 30W, 40W, teplá 3000K neutrální 4000K, nebo CCT, Ra80, 230V, IP40, 1200x50x70mm, vč. lankového. závěsu. lze zkr, spojovatelné do řad
CCT - nastavitelná teplota stiskem vyp/zap vypínače
SKLADEM
Hodnocení
RHYE 30W, 40W, CCT
Závěsné| svítidlo, hliníkový profil, černá / bílá, difuzor plast opál, LED 30W, 40W, teplá 3000K neutrální 4000K, nebo CCT, Ra80, 230V, IP40, 1200x50x70mm, vč. lankového. závěsu. lze zkr, spojovatelné do řad
od 1 690,01 Kč
AMAZE 40W Závěsné svítidlo, těleso hliníkový profil, povrch černá, nebo bílá, LED 40W, 4000lm, teplá 3000K, nebo neutrální, vyzař. úhel 110°, Ra80, 230V, IP20, 1200x50x65mm, vč. lank. závěsu 1200mm, lze zkrátit
UGR<19
SKLADEM
Hodnocení
AMAZE 40W
Závěsné svítidlo, těleso hliníkový profil, povrch černá, nebo bílá, LED 40W, 4000lm, teplá 3000K, nebo neutrální, vyzař. úhel 110°, Ra80, 230V, IP20, 1200x50x65mm, vč. lank. závěsu 1200mm, lze zkrátit
od 2 272,74 Kč
KEROS 5W GU10 závěsné Závěsné, bodové svítidlo, těleso hliník, povrch bílá, nebo černá, pro žárovku 5W, GU10 ES50, 230V, IP20, rozměry hlavice d=60mm, l=120mm, vč. závěsného kabelu l=1420mm, lze zkrátit
SKLADEM
Hodnocení
KEROS 5W GU10 závěsné
Závěsné, bodové svítidlo, těleso hliník, povrch bílá, nebo černá, pro žárovku 5W, GU10 ES50, 230V, IP20, rozměry hlavice d=60mm, l=120mm, vč. závěsného kabelu l=1420mm, lze zkrátit
od 1 199,96 Kč
BELLIO Závěsné svítidlo, materiál sklo matné, barva skla vnější bílá / černá / červená, vnitřní bílá, pro žárovku 1x60W/1x40W, E27, 230V, IP20, rozměry dle typu svítidla, závěs lze zkrátit.
SKLADEM
Hodnocení
BELLIO
Závěsné svítidlo, materiál sklo matné, barva skla vnější bílá / černá / červená, vnitřní bílá, pro žárovku 1x60W/1x40W, E27, 230V, IP20, rozměry dle typu svítidla, závěs lze zkrátit.
od 2 240,32 Kč
ALAN 1X50W GU10 CHROM LESK Závěsné svítidlo bodové, těleso kov, povrch chrom lesk, pro žárovku 1x50W, GU10 ES50, 230V, IP20, svítidlo d=90mm, h=120mm, závěsný kabel černý s textilním úpletem l=800mm, lze zkrátit
SKLADEM
Hodnocení
ALAN 1X50W GU10 CHROM LESK
Závěsné svítidlo bodové, těleso kov, povrch chrom lesk, pro žárovku 1x50W, GU10 ES50, 230V, IP20, svítidlo d=90mm, h=120mm, závěsný kabel černý s textilním úpletem l=800mm, lze zkrátit
1 849,97 Kč
DISA závěsná 1X15W E27 Závěsné svítidlo válec, základna kov, povrch chrom mat, difuzor sklo opál, pro žárovku 1x15W, E27, 230V, IP20, d=120mm, h=325mm, závěs l=1300mm lze zkrátit
SKLADEM
Hodnocení
DISA závěsná 1X15W E27
Závěsné svítidlo válec, základna kov, povrch chrom mat, difuzor sklo opál, pro žárovku 1x15W, E27, 230V, IP20, d=120mm, h=325mm, závěs l=1300mm lze zkrátit
1 550,13 Kč
OPTICA SKLO Náhradní sklo pro svítidlo, opál mat, rozměry dle typu
SKLADEM
Hodnocení
OPTICA SKLO
Náhradní sklo pro svítidlo, opál mat, rozměry dle typu
od 836,84 Kč
OPTICA Závěsné svítidlo, základna kov, povrch nikl mat, difuzor sklo opál, pro žárovku 2x60W, E27, 230V, IP20, rozměry dle typu, lankový závěs l=1100mm lze zkrátit
SKLADEM
Hodnocení
OPTICA
Závěsné svítidlo, základna kov, povrch nikl mat, difuzor sklo opál, pro žárovku 2x60W, E27, 230V, IP20, rozměry dle typu, lankový závěs l=1100mm lze zkrátit
od 1 446,92 Kč
BRADFORD Závěsné svítidlo, vzhled lucerna, základna kov, povrch černá, stínítko sklo číré, pro žárovku 1x60W, E27 A60, 230V, IP20, tř.1, rozměry d=140mm, h=1100mm, lze zkrátit
SKLADEM
Hodnocení
BRADFORD
Závěsné svítidlo, vzhled lucerna, základna kov, povrch černá, stínítko sklo číré, pro žárovku 1x60W, E27 A60, 230V, IP20, tř.1, rozměry d=140mm, h=1100mm, lze zkrátit
od 1 537,91 Kč
TARBES Závěsné svítidlo, základna plast, barva černá, drátěná kostra, barva černá, pro žárovku 1x60W, E27, 230V, IP20, zař.tř.2, d=175mm, závěsný kabel h=1100mm, lze zkrátit
SKLADEM
Hodnocení
TARBES
Závěsné svítidlo, základna plast, barva černá, drátěná kostra, barva černá, pro žárovku 1x60W, E27, 230V, IP20, zař.tř.2, d=175mm, závěsný kabel h=1100mm, lze zkrátit
490,53 Kč
STOCKBURY Závěsné svítidlo, těleso kov, povrch hnědá antická imitace opotřebení, pro žárovku 1x60W, E27, 230V, IP20, zař.tř.2, stínítko d=360mm, splétaný závěsný kabel h=1100mm, lze zkrátit
SKLADEM
Hodnocení
STOCKBURY
Závěsné svítidlo, těleso kov, povrch hnědá antická imitace opotřebení, pro žárovku 1x60W, E27, 230V, IP20, zař.tř.2, stínítko d=360mm, splétaný závěsný kabel h=1100mm, lze zkrátit
1 992,87 Kč
TRURO Závěsné svítidlo lustr, těleso kov, povrch vnější antická stříbrná, antická měděná, vnitřní bílá, imitace opotřebení, pro žárovku 1x60W, E27, 230V, IP20, tř.2, rozměry d=155mm, vč závěsu l=1100mm lze zkrátit
SKLADEM
Hodnocení
TRURO
Závěsné svítidlo lustr, těleso kov, povrch vnější antická stříbrná, antická měděná, vnitřní bílá, imitace opotřebení, pro žárovku 1x60W, E27, 230V, IP20, tř.2, rozměry d=155mm, vč závěsu l=1100mm lze zkrátit
991,84 Kč
ISIS P2 Z11 E27 1X40W D=300MM Závěsné svítidlo, základna kov, povrch mosaz/nerez lesk/nerez broušená, difuzor PE opál, pro žárovku 1x40W, E27, 230V, IP40, tř.1, rozměry d=300mm, vč tyčového závěsu délka dle typu
SKLADEM
Hodnocení
ISIS P2 Z11 E27 1X40W D=300MM
Závěsné svítidlo, základna kov, povrch mosaz/nerez lesk/nerez broušená, difuzor PE opál, pro žárovku 1x40W, E27, 230V, IP40, tř.1, rozměry d=300mm, vč tyčového závěsu délka dle typu
od 3 200,33 Kč
NAMERTO PENDANT 1X60W E27 Závěsné svítidlo, základna kov, stínítko kov, povrch lak černá mat, pro žárovku 1x60W, E27, 230V, IP20, tř.1. rozměry d=180mm, vč. závěsného kabelu s textilním úpletem l=1150mm, lze zkrátit
SKLADEM
Hodnocení
NAMERTO PENDANT 1X60W E27
Závěsné svítidlo, základna kov, stínítko kov, povrch lak černá mat, pro žárovku 1x60W, E27, 230V, IP20, tř.1. rozměry d=180mm, vč. závěsného kabelu s textilním úpletem l=1150mm, lze zkrátit
889,11 Kč
CARPITO 60W E27 MALÁ Závěsné svítidlo, základna kov, povrch nikl mat, kryt textil opál, černý, hnědý, pro žárovku 1x60W, E27, 230V, IP20, tř.1, d=400mm, závěsné lanko l=1500mm, lze zkrátit.
SKLADEM
Hodnocení
CARPITO 60W E27 MALÁ
Závěsné svítidlo, základna kov, povrch nikl mat, kryt textil opál, černý, hnědý, pro žárovku 1x60W, E27, 230V, IP20, tř.1, d=400mm, závěsné lanko l=1500mm, lze zkrátit.
od 2 378,98 Kč
LIPON Závěsný kabel s objímkou BÍLÁ/BRONZ Závěsný kabel s objímkou, těleso plast, povrch bílá/bronz pro žárovku 1x60W, E27, 230V, IP20, tř.1. rozměry závěsný kabel transparentní h=800mm, lze zkrátit
SKLADEM
Hodnocení
LIPON Závěsný kabel s objímkou BÍLÁ/BRONZ
Závěsný kabel s objímkou, těleso plast, povrch bílá/bronz pro žárovku 1x60W, E27, 230V, IP20, tř.1. rozměry závěsný kabel transparentní h=800mm, lze zkrátit
od 144,96 Kč
NIION 1X60W E27 Závěsný kabel s objímkou, těleso silikon, povrch černá/žlutá/červená/zelená, pro žárovku 1x60W, E27, 230V, IP20, tř.1. rozměry d=80mm, včetně závěsného kabelu s textilním úpletem h=1500mm, lze zkrátit
SKLADEM
Hodnocení
NIION 1X60W E27
Závěsný kabel s objímkou, těleso silikon, povrch černá/žlutá/červená/zelená, pro žárovku 1x60W, E27, 230V, IP20, tř.1. rozměry d=80mm, včetně závěsného kabelu s textilním úpletem h=1500mm, lze zkrátit
298,99 Kč
BILL PENDANT 1X60W E27 Závěsný kabel s objímkou, těleso kov/plast černá, pro žárovku 1x60W, E27, 230V, IP20, tř.2, rozměry 119x65mm, vč. závěsného kabelu s textilním úpletem 3000mm, lze zkrátit
Třída 2
SKLADEM
Hodnocení
BILL PENDANT 1X60W E27
Závěsný kabel s objímkou, těleso kov/plast černá, pro žárovku 1x60W, E27, 230V, IP20, tř.2, rozměry 119x65mm, vč. závěsného kabelu s textilním úpletem 3000mm, lze zkrátit
592,66 Kč
EDISON YEAR 60W E27 závěsná Retro závěsné svítidlo, těleso kov, povrch mosaz imitace opotřebení, pro žárovku 1x60W, E27, 230V, IP20, objímka d=55mm, h=90mm, kabel textilní úplet černý, l=1500mm, lze zkrátit, BEZ žárovky
SKLADEM
Hodnocení
EDISON YEAR 60W E27 závěsná
Retro závěsné svítidlo, těleso kov, povrch mosaz imitace opotřebení, pro žárovku 1x60W, E27, 230V, IP20, objímka d=55mm, h=90mm, kabel textilní úplet černý, l=1500mm, lze zkrátit, BEZ žárovky
1 412,92 Kč